13 augustus, van Akureyri naar Varmahlíð

Inmiddels zijn we ingecheckt in Reykjavík en heb ik eindelijk tijd om weer wat te schrijven.  De afgelopen dagen zaten zo vol dat het plaatsen van de foto’s nog net lukte, maar slapen is ook belangrijk…

De streeftijd om te vertrekken was 9 uur, dat lukte net niet, maar in tegenstelling tot onze normale vertraging van een paar uur, zaten we om half 10 in de auto. De rit van Akureyri naar Varmahlíð is een hele mooie, zeker als je de route kiest via Ólafsfjörður en Siglufjörður. De kustlijn is prachtig.  Voordat we de tunnel indoken naar Ólafsfjörður hebben we nog een poging gedaan om walvissen in het fjord te ontdekken. Door middels van de twee boten van Arctic Sea Tours, die we inmiddels gespot hadden, konden we met de verrekijker gericht op zoek naar actie. En zelfs met de verrekijker waren de walvissen te zien. Dat was een mooie uitsmijter van ons verblijf in deze regio. Na twee lange tunnels van 7 en 4 kilometer kom je aan in Ólafsfjörður waar we in het zwembad (bijna helemaal in ons eentje) gezwommen hebben en gelachen hebben op de goeie glijbaan. Volgens de kinderen en Robbert de snelste van IJsland. En we hebben al heel wat glijbanen getest inmiddels!  De hot pots lagen precies in de zon en uit de wind met uitzicht over het besneeuwde bergen. Dan lacht het leven je toe. Na dit intermezzo zijn we verder gegaan naar Siglufjörður om eindelijk echt de tijd te nemen voor het haringmuseum. Het was echt heel leuk. Je gaat helemaal terug in de tijd. Alles is zo echt ten toon gesteld, dat het je weinig moeite kost om helemaal op te gaan in de wereld van toen. Niet alleen het huis met de boten, maar ook het huis waar de tonnen worden gemaakt en het huis waar de  medewerkers van de haringfabriek woonden, vonden we allemaal echt interessant. Op zaterdagen wordt in het hoogseizoen voor het museum een heel toneestuk met liederen opgevoerd over de vroegere tijd. Dat hadden we twee jaar geleden al een keer gezien, maar gezien de drukte hadden we toen het museum zelf geskipt, maar ik ben blij dat we het nu hebben ingehaald.  Ook het laatste stuk is steeds weer prachtig langs de kust. Nog een keer gaan we kijken naar walvissen en we zien een groep springende dieren. We hebben het gevoel dat het orka’s zijn, maar helemaal zeker weten we het niet.

We gaan nog even langs de visleerfabriek in Saudárkrókur om de dag te beëindigen in een heerlijk huis in Varmahlíð met  hot pot. Het ziet er naar uit dat we de komende dagen wat meer geluk gaan hebben met het weer, dus ’s avonds laat drinken we een biertje bij de  onder gaande zon en zijn benieuwd naar onze plannen voor de komende dag, raften en paardrijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *