31 juli, van Moeyri naar Skipalækur

De zon schijnt weer, na een klein beetje regen in de nacht. Het is wel een kleine uitdaging om bij de nog steeds heel harde wind de tent af te breken, maar we hebben al vaker met dit bijltje gehakt.

Er is deze morgen een cruiseschip aangekomen in Eskifjörður en het blijkt de Prinsendam te zijn uit Rotterdam!

Nadat alles is ingepakt, ontbijten we wat later dan normaal achter de auto in de luwte van de wind. Met het zonnetje erbij smaakt het ontbijt goed en nog beter omdat de inpakklus inmiddels geklaard is. De rit naar Egilsstaðir is niet bijzonder lang, maar we hebben allemaal ook helemaal geen zin om lang in de auto te zitten. Als we bij de huisjes aankomen, moeten de huisjes nog schoongemaakt worden. Robbert weet nog een goeie plek voor een late lunch, namelijk bij het Skriðuklaustur (Centre of Culture & History, www.skriduklaustur.is) aan het Lagarfljót . Een bijzondere historische plek, ooit het huis van de schrijver Gunnar Gunnarson, een van IJslands beroemdste schrijvers. Zijn bekendste boeken zijn The Good Shepherd, Ships in the Sky, Seven Days’ Darkness en Black Cliffs. In de jaren vijftig kwam hij een aantal malen in aanmerking voor de Nobel Prijs voor literatuur en met name in 1955, maar toen werd deze uiteindelijke toegekend aan een andere IJslander, namelijk Halldór Laxness. Er is nu een museum, een Klausturkaffi en een mooi modern informatiecentrum voor het Vatnajökulsþjóðgarður National Park Snæfellstofa. Het lunchbuffet bestond uit allemaal IJslandse lekkernijen, zoals angelika soep, lamsstoofvlees, verschillende visgerechten en veel groenten en fruit en tot slot een stuk chocolade cake met slagroom! Voor de middag staat er een groot taartenbuffet voor de liefhebber, maar onze buiken waren inmiddels gevuld… Deze drie-eenheid is zeker een bezoek waard. Helemaal toen er twee rendieren uit het bos kwamen lopen.

Eenmaal terug bij de huisjes, kunnen we er wel in en maakt iedereen zich het huis eigen. Robbert en ik gaan nog even op pad voor boodschappen, want zo’n huisje nodigt uit om zelf lekker te koken. Voor ’s avonds wordt het gewoon brood, maar voor de komende twee dagen hebben we lekker dingen gehaald voor op de grill die hier op de veranda staat. ’s Avonds worden we getrakteerd op een regenboog boven het meer, die zowel links als rechts de grond raakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

2 gedachten over “31 juli, van Moeyri naar Skipalækur”

 1. Erg leuk om jullie verhalen te lezen! Wij komen over 2 dagen voor het eerst naar IJsland en zijn reuze benieuwd! We houden de weersverwachting nauw in de gaten, alleen al om te weten wat voor kleding we mee moeten nemen, maar zo te lezen vooral warme kleding ;-). Geniet nog van jullie vakantie!

  1. Beste Anke,

   Ja, warme kleding is best nodig. Als de zon er eenmaal is, dan wordt het snel warm. Maar we hebben ook al echt wel onze mutsen en handschoenen gebruikt. Al moet ik zeggen dat dit tijdens het kamperen was met hele harde wind. Dan koel je wel af. Maar het schitterende landschap maakt steeds weer alles goed.
   Heel veel plezier op IJsland!
   Gr,
   Barbara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *